De æbler, der har udseendet imod sig, presser vi til æblemost. Æbler der bliver frasorteret, fordi de er for store eller for små ryger også i mosten. De æbler der har en skramme fra et insekt, eller de æbler som har for mange skurvpletter ryger i mosten. Vi bruger kun æbler, som vi har plukket fra træerne til most. De har ikke rørt jorden.
Mostæblerne tjekkes og vaskes, kværnes og presses i en pakpresse. Herefter tappes den friske most på plast flasker. De fyldte flasker sættes omgående på frys. Plastflaskerne er praktiske til at kunne modstå, at mosten udvider sig ved frysning.
Mosten bliver ikke varmebehandlet ved en pasteurisering. Det giver efter vores mening en langt bedre æblemost, idet den ikke har mistet sine oprindelige smagsstoffer og aromaer. Den frosne æblemost kan holde sig mindst i 2 år i en fryser. Ved at tø æblemosten langsomt op, f.eks. i et køleskab, smager mosten som var den presset i går. Den optøede most kan holde sig frisk i køleskabet i op til en uge. Mosten er ufiltreret, og der kan derfor dannes bundfald i flasken, og den bør derfor rystes inden den skænkes op.
Hele æblemostfremstillingen sker i vores nyindrettede ‘mostværksted’. Værkstedet er godkendt af fødevarestyrelsen, og du kan læse vores kontrolrapporter her:
Vi sælger æblemosten fra vores adresse.